torstai 4. huhtikuuta 2013

Kool aid -värjäys OHJE

Kool aid on amerikkalainen mehujuomajauhe. Jauhe sisältää runsaasti väriainetta ja sitä on keksitty käyttää langan ja jopa hiuksien värjäämiseen. Monesti olenkin miettinyt että onko tällaisten väriaineiden juominen kovin suositeltavaa.

Kool aidin sisältämä väri tarttuu vain eläinperäisiin kuituihin eli erilaisiin villoihin ja hiuksiin. Novitan 7-veljestä tai nalle langat käyvät hyvin värjäämiseen. Mitä enemmän langassa on tekokuitua sitä vaaleampi ja epätasaisempi värisävy koska väri tarttuu vain langan villakuituun.Tarvikkeet:

Lankaa
Kool aid juomajauhe pusseja
Teräskattila
Vettä
Pesuvati
Siivoushanskat
Muovinen kauha tms. (kool aid värjää puiset kapustat)


Ensin lanka tulee vyyhditä, käytä apuna vaikka tuolin jalkoja.


Vyyhti upotetaan kädenlämpöiseen veteen n. 10 minuutiksi. Vyyhtiä kannattaa vielä puristella veden alla että varmasti joka kohta langasta kastuu läpikotaisin, tällä osaltaan varmistetaan tasainen värjäystulos. Vyyhdistä puristellaan ylimääräiset vedet pois ennen värjäystä.


Laita teräskattilaan vettä niin paljon että vyyhti mahtuu olemaan kattilassa väljästi. Esim. 50g vyyhdille vettä n.1,5 l. Veden määrä ei vaikuta värin tummuusasteeseen. Veden sekaan sekoitetaan pussillinen Kool aid -juomajauhetta. Itse olen pitänyt nyrkkisääntönä 50g lankaa/pussi. Mitä kirkkaamman sävyn haluat sitä enemmän jauhetta.


Tässä vaiheessa kattila on liedellä ja levy on laitettu päälle. Lanka upotetaan veteen nopeasti! Jauhe imeytyy lankaan yllättävän nopeaan, joten mitä nopeammin saat langan upotettua veteen sitä tasaisempi värjäystulos. Tässä tehdään kaksiväristä lankaa joten siitä syystä alla olevassa kuvassa vain vyyhdin toinen pää on väriliemessä.


Lankaa kannattaa hieman hämmentää kattilassa ja vesi saa kiehahtaa reilusti. Kun vesi on kiehunut pari minuuttia on aika nostaa lanka pois vedestä ja antaa jäähtyä rauhassa. Käytä suojakäsineitä ja muovista kauhan vartta kuuman langan käsittelyssä ettet polta näppejäsi!

Kaksiväristä lankaa tehtäessä, toistetaan sama homma eri värillä vyyhdin toiseen päähän :)

Jäähtyneet langat huuhdellaan haalealla vedellä ja asetellaan ilmavasti kuivumaan, mielellään tasona etteivät langat veny.


Kool-aid värjäys on mukavaa ja koukuttavaa puuhaa. Värejä voi myös sekoittaa keskenään mutta hyvin äkkiä saat kuraveden näköistä lientä ja väri tuskin on sellainen kun halusit, malttia siis värien sekoittamiseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti